Meta-analyysit: Kalaöljy sammuttaa tulehdusta

Kaikissa pitkäaikaissairauksissa myllertää matala-asteinen krooninen tulehdus (inflammaatio). Sitä voidaan ehkäistä, vaimentaa ja sammuttaa nauttimalla ruoan lisänä kalaöljyn omega-3 -rasvahappoja, osoittaa 18 erillistutkimuksen meta-analyysi (koontitutkimus). Sen julkaisi verkkosivullaan arvostettu tiedelehti PLOS One 25. tammikuuta 2016. Tulokset tukevat monia aikaisempia tietoja tulehduksen merkityksestä sydän- ja verisuonitaudeissa.

”Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tulehduksella on suuri merkitys monissa kroonisissa sairauksissa, mukaan luettuina autoimmuunitaudit, kuten nivelreuma, ja ei-autoimmuunitaudit, kuten lihavuus, insuliiniresistenssi, sydän- ja verisuonitaudit sekä useat hermostoa rappeuttavat (neurodegeneratiiviset) sairaudet, kuten Alzheimerin tauti”, kirjoittavat Zhejiang-yliopiston tutkijat meta-analyysissaan.

Omega-6-rasvahappoihin kuuluva arakidonihappo (AA) tuottaa elimistössä monia tulehdusta aiheuttavia (proinflammatorisia) eikosanoideja. Niitä syntyy elimistössä erityisen paljon silloin, kun ihminen saa ravinnossaan liian paljon omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3:een. Tällainen vinouma on tyypillistä länsimaiselle ravitsemukselle. Sen tähden meidän tulisi lisätä omega-3:n saantia, mikä korjaa omega-6/omega-3-tasapainoa. Se tapahtuu syömällä enemmän rasvaista kalaa ja nauttimalla kalaöljyä ravintolisänä. Kalaöljyn  käyttö on hyödyllistä sepelvaltimotaudissa, metabolisessa oireyhtymässä ja Alzheimerin taudissa, toteavat kiinalaistutkijat.

omega3 ja 6
Kuva. Omega-6-rasvahapoista syntyy elimistössä tulehdusta aiheuttavia (proinflammatorisia) eikosanoideja (kuvassa vasemmalla), kun taas omega-3:sta syntyy tulehdusta ehkäiseviä (anti-inflammatorisia), vaimentavia ja sammuttavia (anti-inflammatorisia yhdisteitä (kuvassa oikeaslla). Kuva ei ole tästä koontitutkimuksesta.

Tähän koontitutkimukseen valittiin 18 tutkimusta, joissa oli tutkittu joko pelkän EPAn tai EPA+DHA:n yhdistelmän vaikutusta tulehdussytokiineihin, nimittäin prostaglandiini E2:een ( PGE2), tromboksaani B2:een (TXB2) tai leukotrieeni B4:ään ( LTB4). Analysoidut tutkimukset oli julkaistu tiedelehdissä marraskuuhun 2015 mennessä. Tutkimukset oli tehty  Euroopassa (n = 7), Yhdysvalloissa (n = 4), Australiassa (n = 3), Brasiliasssa (n = 1), Koreassa (n = 1), Iranissa (n = 1) ja Kanadassa (n = 1).

Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen nauttiminen ravintolisänä vähensi merkittävästi 14 viikossa ja sen jälkeen sydäntautiriskissä olevien henkilöiden sytokiineja TXB2 ja LTB4. TXB2 supistaa valtimoita ja aiheuttaa verihiutaleiden (trombosyyttien) paakkuuntumista veritulpaksi. LTB4 puolestaan lisää tulehdusta.

Sama tutkijaryhmä totesi vuonna 2014 meta-analyysissaan, että omega-3-rasvahapot vähentävät merkittävästi tulehdussytokiineja CRP, IL-6 ja TNF-α. Alentava vaikutus oli suurin normaalipainoisilla ihmisillä, jotka nauttivat kalaöljyä säännöllisesti pitkiä aikoja. Tulokset puoltavat E-EPAn tai E-EPA+E-DHA:n käyttöä ravintolisänä etenkin sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon, päättelevät tutkijat.