Lastenlääkäriuutiset

02 / 2023

Vihdoinkin kesä, joka vuotinen ihme, eläköön!

Mielenkiinnosta kysyin Googlelta, miten kuuluu lomailla.

- Loma kuuluisi pitää kunnon blokkina, ei pirstaleina. Työterveyslaitos suosittelee, että kesälomaa pidettäisiin ainakin 2-3 viikkoa putkeen.

- Ennen lomia on tärkeä hoitaa rästitehtävät pois ja asettaa työsähköpostiin automaattinen poissaoloviesti, jossa on myös sijaisen yhteystiedot.

- Starttaa loma irtiotolla arjesta. Mökille hurauttaminen autolla jo toimii.

- Sit back and relax. Rauhoitu. Kokeile esimerkiksi aloittaa aamu istumalla 10 minuuttia ihan hiljaa ulkona kuunnellen luonnon ääniä.

- Nuku! Krooninen univaje on yhä yleisempi ongelma. Yritä saada aikaan unirytmi, jota muulloinkin pystyisit koko ajan noudattamaan.

- Muita juttuja on suunnitella jotain tekemistä; lomaa ei ehkä kannata vetää pelkällä tyhjäkäynnillä. Jos ei ole mitään tekemistä, ajatukset saattavat harhailla töihin. Kannattaa käydä jossakin ihan uudessa paikassa. Vältä kuitenkin loman suorittamista, äläkä ota stressiä some-päivityksistä. Joka päivä ei pidä juosta paikasta toiseen. Harva asia tai kohde on oikeasti ”pakollinen”. Parhaat asiat eivät välttämättä maksa paljoa, vaan ovat monesti jopa ilmaisia.

- Ennen kaikkea vietä aikaa rakkaiden kanssa! Lomat ovat tärkeää aikaa olla yhdessä läheisten kanssa. Se luo muistoja, joihin voi palata, kun kiireet taas painavat päälle.

SLY:n arki on koostunut rutiineista eli kolmen valtakunnallisen kokouksen vuotuisista järjestelyistä. Viimeisimpänä saimme pakettiin Oulun erikoistuvien päivät. Osallistujia oli paikan päällä 80 ja etänä 40. Palaute oli hyvin positiivista ja luennoitsijat saivat tuttuun tapaan erinomaiset arviot! Positiivinen huomio kiinnittyi suuren osallistujamäärän lisäksi osallistujakunnan kattavuuteen. Jo edeltävänä päivänä erikoistuvien vanhimpien kokouksessakin oli edustettuna jokainen Manner-Suomen sairaala, jossa on lastentauteihin erikoistuvia lääkäreitä.

Seuraavana vuorossa ovat Kuopion Lastenlääkäripäivät 2023, joiden ohjelmaa viimeistellään. Lisäksi toimintaamme värittävät erilaiset yhteydenotot ja toiveet vahvoista kannanotoista. Kaikkia tuulimyllyjä vastaan emme lähde taistelemaan, kuten ajamaan TV-ohjelmien aikataulujen muutoksia; nettihän on törkyä täynnä muutenkin. Joihinkin asioihin taas pyrimme ottamaan kantaa, kuten myötävaikuttamaan alakoulujen kännykkärajoituksiin. Lotta Immelin vetämä Lääkäriliiga on ollut menestystarina; vuodessa videoita on katsottu yhdeksän miljoonaa kertaa. Sen toiminta jatkuu asettaen meille uuden haasteen: miten käyttää noin tehokasta vaikutuskanavaa?

Hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille!

Tuomas

Puheenjohtaja, SLY

Uudistettu Lastentaudit-oppikirja julkaistu

Duodecimin Lastentaudit-oppikirjasta on ilmestynyt seitsemäs uudistettu painos! Toimituksesta vastasivat Marjo Renko (päätoimittaja), Harri Niinikoski ja Sauli Palmu. Monen luvun kerrotaan tulleen kokonaan uudelleen kirjoitetuksi ja täysin uusia kokonaisuuksia ovat Ihotaudit, Keuhkosairaudet ja Nuoruusiän syömishäiriöt.

Kirja löytyy Oppiportista tai sen voi ostaa kirjahyllyynsä (Duodecimin jäsen-) hintaan 87,75 €.

Duodecimin verkkokauppa

Loppuvuodesta odotetaan julkaistavaksi myös uudistettua Lastentautien päivystyskirjaa.

Matkakertomus: 56th Annual Meeting of the Association for European Paediatric and Congenital Cardiology, Dublin

AEPC (Association for European Paediatric and Congenital Cardiology) on yhdistys, jonka tavoitteena on muun muassa jakaa tietoa sydänvioista ja verenkierrosta, auttaa asiantuntijoita jakamaan tietämystään Euroopassa ja muualla maailmassa, sekä tarjota jatkuvaa lääketieteellistä koulutusta ja yhtenäistää lastenkardiologian opetusta Euroopassa.

AEPC:n 56. vuosikokous järjestettiin tänä vuonna Dublinissa, Irlannissa. Kongressi oli osallistujamäärältään AEPC:n suurin lähes 1400 osallistujallaan. Osallistujia oli yhteensä 63 maasta, Euroopan maiden lisäksi esimerkiksi Pohjois-Amerikasta, Kanadasta ja Japanista, mikä kertonee kokouksen suuresta arvostuksesta myös Euroopan rajojen ulkopuolella.

Ensimmäisenä päivänä oli järjestetty todella onnistunut Update Course Programme, jonka aiheena oli vapaasti käännettynä Sydän ja mieli – aivot synnynnäisessä sydänviassa. Aihe oli käsitelty erittäin kattavasti ja todella mielenkiintoisella tavalla monelta eri kantilta aina sikiöajasta geriatriseen ajanjaksoon. Päällimmäisenä kurssista jäi mieleen, että suurella osalla sydänlapsista on eriasteisia kehityksen haasteita, ja heidän neurologian tukemisensa jää nykyisellään vielä vähäiselle huomiolle tai huomataan vasta kehityksen tukemisen kannalta suhteellisen myöhäisessä vaiheessa.

Kongressissa oli samanaikaisesti useita rinnakkaisluentoja, joiden aiheet olivat erittäin mielenkiintoisia ja luennoitsijat alansa parhaimmistoa. Haasteena olikin valita, mille mielenkiintoisista luennoista osallistuisi. Puhujat olivat erittäin ammattitaitoisia ja esittivät luentonsa selkeästi. Nautin myös jokaisen luennon lopuksi esitetyistä kysymyksistä, joista tuli esiin eri puolilla maailmaa olevat erilaiset käytännöt tuoden lisäperspektiiviä luentoihin. Erityisesti Mannheimer- ja Keynote-luennot olivat mieleenpainuvat kiitos luennoitsijoiden erinomaisten esitysten ja luentojen läpi paistavan valtavan elämänkokemuksen.

Kyseinen kongressimatka oli ensimmäinen ulkomaankoulutukseni lastentautien erikoistumisen aikana, ja nautin matkasta suuresti. Pääsin kuuntelemaan erittäin monipuolisia luentoja loistavien luennoitsijoiden esittämänä, ja lisäksi sain ilokseni tutustua myös suomalaiseen lastenkardiologian kollegakuntaan. Dublin yllätti myös positiivisesti säällään; sateenvarjoa ei tarvinnut avata matkan aikana.

Haluan kiittää erittäin lämpimästi Suomen Lastenlääkäriyhdistystä saamastani matka-apurahasta mahdollistaen osallistumiseni AEPC:n vuosikokoukseen Dublinissa!

Lotta Järvilahti

Lastentautien erikoistuva lääkäri, Tyks, Majakkasairaala

Matkakertomus: Pediatric Academic Societies Meeting, Washington D.C.

Pediatric Academic Societies järjestää vuosittain maailman suurimman, noin 7500 osallistujan, lastentautien alan kokouksen. Yli 60 maasta paikalle saapuneet lastenlääkärit kokoontuivat tänä vuonna Walter E. Washington Convention Centerissa, Washington D.C:ssa. Itse lensin esittelemään posteriani ja viettämään vappua Yhdysvaltojen pääkaupunkiin hieman ihmetellen, miksei tätäkin voisi hoitaa kätevästi etänä. Lopulta oli kuitenkin todettava, etten matkustanut turhaan. Kokeminen, näkeminen ja kohtaaminen ovat edelleen hyviä tapoja oppia!

Onnistuin löytämään noin 600 session joukosta monia mielenkiintoisia ja opettavaisia esityksiä, vaikka ohjelmalehtisen selaaminen ja kokouksen mobiilisovelluksen haltuunottaminen olikin työläs urakka. PAS:n tämän vuoden kolme pääteemaa olivat ”The Impact of Policies on Health and Research”, ”Addressing & Overcoming Racism in Clinical Care and Research” ja ”Science is Real: Research, Misinformation, and Trust”. Pääteemojen mukaiset luennot olivat yleissivistäviä ja avasivat monipuolisesti amerikkalaista näkökulmaa terveydenhuollossa. Laajassa ohjelmassa oli tietenkin myös perinteisiä kliinisiä yleispediatrisia aiheita, perustieteitä ja esityksiä kaikilta mahdollisilta suppeilta pediatrisilta erikoisaloilta. Aiempien vuosien tapaan neonatologisten aiheiden määrä oli suuri. Näistä valikoin omaan ohjelmaani keuhko- ja sydänaiheisia esityksiä.

Esittelin posterissani tutkimustamme Helsingin Naistenklinikalla syntyneiden keskosten syntymän ajankohdasta ja sen yhteydestä lyhyen aikavälin kuolleisuuteen ja sairastuvuuteen. Keskustelut viisaiden ja oppineiden kollegoiden kanssa antoivat ajattelemisen aihetta ja auttoivat käsikirjoituksen muokkaamisessa julkaisukuntoon. Ehdin myös rupatella naapuripostereiden esittäjien kanssa. Oli hauska kuulla ruotsalaisen kollegan esitys tukholmalais-turkulaisen yhteistyön tuloksista, ja yhdysvaltalaisen kandidaatin ajatuksia hänen ensimmäisestä tieteellisestä työstään. Sivusimmepa myös kliinisellä uralla odotettavissa olevia huippuhetkiä ja karikoita keskustelussamme.

PAS on perinteisesti ollut suosittu kongressi suomalaisten pediatrien ja etenkin neonatologien keskuudessa. Spontaanit ja suunnitellut kohtaamiset sekä tuttujen että aiemmin tuntemattomien kollegoiden kanssa ovat kokousten kahvi- ja lounastaukojen huippuhetkiä. Kiitos maailman parantamisesta kaikille asianosaisille! Pääsin myös kättelemään laatulehtien sivuilta tuttuja kuuluisuuksia professorin siivellä, ja huomasin maailman muuttuneen taas hieman pienemmäksi. Suoritukseni turistina oli tällä kertaa heikko. Kävelin myrskytuulessa ja kaatosateessa tuntikausia pitkin historiallisesti merkittävän kaupungin katuja, ja näin suuren määrän huippuhienoiksi mainittujen museoiden julkisivuja. Sisälle asti en päätynyt. Kaikkina muina matkapäivinä paistoi aurinko. Olin läpimärkä, nälkäinen, kylmissäni ja eksynyt, kun jouduin keskelle poliisien nopeasti pystyttämää tiesulkua. Seurasin lähietäisyydeltä kolmen mustan panssaroidun ajoneuvon kulkua Valkoiseen taloon ja yritin kuvitella, millaisia päätöksiä kuljetettavana olleella päähenkilöllä oli juuri sinä päivänä tehtävänään. Omat ratkaisua vaille olleet pulmani johtivat minut avaamaan puhelimen karttapalvelun, syömään pastaa pahvilautaselta ja jatkamaan vaatteiden vaihdon jälkeen koulutusmatkaani tarjolla olevien tiedesessioiden parissa. Maailman lisäksi tunsin juuri silloin myös itseni kovin pieneksi.

Kiitän lämpimästi Suomen Lastenlääkäriyhdistystä saamastani, oppimista monin tavoin edistäneestä, matka-apurahasta!

Tiina Teivaanmäki

Lastenlääkäri, neonatologi, HUS, KHKS

Apurahat

SLY:n hallitus myönsi 25.5.2023 kokouksessaan apurahoja hakemusten perusteella:

Tulevia koulutuksia

Lasten valtakunnalliset elinsiirto- ja dialyysipäivät 7.-8.9.2023, Helsinki

Nordic Paediatric Cardiology Meeting 13.-15.9.2023, Helsinki

Perinatologisen seuran Syyskoulutuspäivät 5.–6.10.2023, Tampere

Lastenlääkäripäivät 2023 9.-10.11.2023, Kuopio

Lastennefrologiklubin kokous 17.11.2023, Helsinki

Metabolinen klubi 23.-24.11.2023, Tampere

Lasten gastroklubi 24.11.2023, Turku

Lastenanestesiologien alajaoston vuosikokous 25.-26.1.2024, Kuopio

Pediatrinen diabetesklubi 1.-2.2.2024, Tampere

Lastenlääkäri 2024 15.-16.2.2024, Helsinki

Lasten endokrinologiyhdistyksen vuosikokous 21.-24.3.2024, Luosto

Spring Meeting of Finnish and Swedish Perinatal Associations 18.-19.4.2024, Helsinki

Lasten Allergia 2024 18.-19.4.2024, Helsinki

Lastenreumatologisen alajaoston vuosikokous 25.-26.4.2024, Tampere

Lastentauteihin erikoistuvien koulutuspäivät TBA, Tampere

Sigrid Jusélius symposium 2.-5.6.2024, Espoo

Lasten infektioklubi 6.-7.6.2024, Tampere

SLY:n nettisivujen koulutuskalenteri pyritään aina pitämään ajantasalla. Mikäli sinulla on tiedossasi laajasti yhdisyksen jäseniä kiinnostavia tapahtumia tai muutoksia niihin, voit aina ilmoittaa niistä matalalla kynnyksellä tiedotuspäällikölle (ville.a.lindholm@oulu.fi)!

Hyvää (ja paikoin) aurinkoista juhannusta!

uutisarkisto