Lastenlääkäriuutiset

4 / 2021

Kohti vuotta 2022

Suomen Lastenlääkäriyhdistyksen syyskokous pidettiin Tampereella 11-12. marraskuuta 2021. Olipa taas mukavaa istua ihan oikealla luennolla ja tavata ystäviä ja kollegoita kasvokkain. Virtuaalinen osallistumismahdollisuus – joka oli nytkin käytössä - on hieno lisäys perinteiseen koulutusmalliin, mutta se ei valitettavast ikovin hyvin mahdollista sosiaalista kanssakäymistä, uutisten vaihtoa ja uusien ideoiden kehittelyä. SLY:n syyskokous osoitti konkreettisesti, että näille ”käytäväkeskusteluille” on kovasti kysyntää tieteellisen ohjelman ohella – yhdistyksen jäsenten keskinäinen vuorovaikutus oli super vilkasta niin luentojen välillä kuin iltatilaisuudessakin. Ja etäyhteys mahdollisti sen, että koulutuspäiville osallistui yhteensä lähes 200 yhdistyksen jäsentä. Kiitos Tampereen järjestelytoimikunnalle ja SLY:n koulutusvaliokunnalle hienosti järjestystä tilaisuudesta ja luennoitsijoille erinomaisista alustuksista.

Syyskokouksen iltatilaisuudessa keskustelu liukui toistuvasti siihen, miten ihmisten elämä on vaikeutunut Covid-19 epidemian aikana. Aika paljon kyse on siitä, että mahdollisuutemme ennustaa ja hallita elämäämme on heikentynyt. Emme ole voineet varmuudella tietää voimmeko osallistua johonkin kokoukseen vaiko emme tai järjestetäänkö se etänä tai fyysisenä tapaamisena. Teatterikäynnit ja lomamatkat ovat jääneet epätietoisuuden vuoksi varaamatta ja lastemme harrastusmahdollisuudet ovat peruuntuneet tai ainakin muuttuneet epävarmoiksi. Lopulta useimmat asiat ovatjärjestyneet, mutta epävarmuus tulevasta on aiheuttanut ahdistusta ja usein myös resurssihukkaa ja ylimääräisiä kulueriä. Tilanne on onneksi nyt korjaantumassa – ellei sitten omikron tai jokin muu variantti palauta meitä lähtöruutuun. Oman elämän helpottuessa on kuitenkin hyvä muistaa, että monelle perheelle covid-19 ajan -tyyppinen epävarmuus tulevaisuudesta on köyhyyden, sairauden, turvapaikanhakijastatuksen, tai jonkin muun syyn vuoksi pysyvä olotila. Jos covid-ajasta jää jotain hyvää jäljelle, olkoon se solidaarisuuden palautuksen ja empatian palautus yhteiskunnallisiksi arvoiksi!

Tulin valituksi SLY:n hallituksen tarkkailijajäseneksi helmikuussa 2018 ja puheenjohtajaksi helmikuussa 2019. Nyt hallituskauteni on lopuillaan ja uusi puheenjohtaja Tuomas Jartti tarttuu puikkoihin helmikuun 2022 vuosikokouksessa. Tässä vaiheessa on hyvä kiittää kaikkia yhdistyksen ja sen hallituksen jäseniä ja erityisesti läheisintä työpariani, hallituksen sihteeri Péter Csonkaa erinomaisesta yhteistyöstä kuluneiden vuosien aikana. Toiminta yhdistyksenasioiden parissa on ollut opettavaista ja antoisaa. Covid-19 pandemian vuoksiemme ole onnistuneet toteuttamaan ihan kaikkia kolme vuotta sitten tehtyjä suunnitelmia, mutta moni asia on ilahduttavasti liikahtanut eteenpäin. Ja seuraavalla hallituksella on jo nyt paljon hienoja ideoita yhdistyksen toiminnan kehittämiseksi edelleen – niin koulutuksen, jäsenten välisen vuorovaikutuksen, kuin yhteiskunnallisen aktiivisuudenkin suhteen. Ainakin omasta näkökulmastani SLY:n tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta. On ilo jakunnia olla tämän arvokkaan, yli 90-vuotiaan yhdistyksen jäsen!

Hyvää ja rauhallista vuoden vaihdetta SLY:n jäsenille toivottaen

Per Ashorn

SLY hallituksen pj

Kuvaaja Lassi Saijets
Kuvaaja Lassi Saijets

Vuoden paras kotimainen julkaisu -kisan voitti Saara Lehtiranta

Saara Lehtirannan esittämä JAMA Pediatricsissa julkaistu työ Risk of Electrolyte Disorders in Acutely Ill Children Receiving Commercially Available Plasmalike Isotonic Fluids valittiin Lastenlääkäripäivillä vuoden parhaaksi kotimaiseksi julkaisuksi. Onnea koko tutkimusryhmälle!

Lastenlääkäri 2022

Lastenlääkäri 2022-tapahtuma järjestetään Helsingissä Congress Paasitornissa  (Paasivuorenkatu 5 A,00530 Helsinki ) 17.-18.2.2022.

Helsingissä Hakaniemen torin kupeessa sijaitseva Paasitorni on vuonna 1908 Helsingin Työväentaloksi valmistunut myöhäisjugendia edustava graniittilinna, jolla on värikäs historia. Rakennus on upeasti entisöity ja se toimii nykyään kongressikeskuksena sekä suurten tapahtumien näyttämönä. Paasitorni on mukana kansainvälisessä hankkeessa, jonka tavoitteena on saada valittuja työnväentaloja ympäri maailman nimettyä Unescon maailmanperintökohteeksi. Tervetuloa kouluttautumaan upeisiin historiallisiin puitteisiin!

Koulutuksen tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät täältä.

Tervetuloa myös Lastenlääkäri 2022–tapahtuman yhteydessä pidettävään iltajuhlaan 17.2.2022 klo 18.30 alkaen Paasitornin Paasiravintolaan. Pukukoodi juhlava.   

Nyt kaikki sankoin joukoin ilmoittautumaan koulutuspäiville tästä linkistä.  

Tapahtuma järjestetään hybridi-muodossa ja myös etäosallistuminen tapahtumaan on mahdollista. Etäosallistuminen toteutetaan laadukkaana livestream-lähetyksenä virtuaalitapahtuma-alustalla(ProspectumLIVE). Etäosallistujien ilmoittautuminen tästä linkistä.

Tulevia koulutuksia

Finnish Immune Deficiency Physicians -alajaoksen kokous, 20.-21.1.2022

Pediatrinen diabetesklubi, Tampere, 20.-21.1.2022

Lastenlääkäri 2022, Helsinki, 17.-18.2.2022

Suomen lastenendokrinologiyhdistyksen kevätkokous, 18.-19.3.2022

SLANGY: kevätkokous 2022 - "Lapsesta nuoreksi-nuoruudesta aikuisuuteen", Helsinki, hybridikoulutus, 31.3.2022

Nuorisolääkäripäivät, Tuohilampi, 8.-9.4.2022

SLAY:n juhlakokous - Lasten allergia 2022, Helsinki, 20.-21.4.2022

Lasten gastroklubin kokous, Helskinki, 5.-6.5.2022

Lastenreumatologian alajaoston kokous, Turku, 12.-13.5.2022

Lastentauteihin erikoistuvien päivät, Turku, 19.-20.5.2022

Lastenlääkäripäivät 2022, Helsinki, 3.-4.11.2022

Lisätietoja koulutuksista

EHMA's Survey on the Health Burden of RSV

Our study takes a health system approach to document and analyse the burden and disruption of RSV to health systems across the care spectrum. Preliminary results of our survey  (most recent version here) indicate the burden and disruption of RSV is significant and system-wide and extends well beyond the hospital. 

Our RSV questionnaires are presently available on the EPSNIC newsletter for this month, and I include them here once more: 

EHMA RSV health burden questionnaires (max. 8 mins):

  1. For primary care/ GPs, Family physicians,     primary care pediatricians:   https://www.questionpro.com/a/TakeSurvey?tt=hkntzsbNG40%3D 
  2. For emergency physicians/ the hospital     ED: www.questionpro.com/t/ATUN1Znvgz   
  3. For pediatric intensivists/ PICU: www.questionpro.com/t/ATUN1Znvec   
  4. For pediatric specialists/ general     wards: www.questionpro.com/t/ATUN1ZnvLr  


As you well know, survey-based research hinges on the participation and expertise of the respondents. On behalf of EHMA and our co-investigators I thank you once again for your continued support of our study and I look forward to sharing the final results with you. 

If you have any queries regarding our RSV study, please feel free to write to me. I look forward to receiving your response. 


Best wishes,

Sanchari Dutta,PhD | Senior Research Specialist

European Health Management Association

Avenue de Cortenbergh 89, 1000 Brussels
M. +32 (0) 476 173504

T: +32 (0)2 502 65 25 - *We just moved our offices to a new address. Our phone line is temporarily unavailable. All staff can be reached at their mobile phones.

Mainos

uutisarkisto